در سوگ عاشیق علی علیزاده - 2
داغلار
مرحوم عاشیق علی علیزاده «قیشلاقلی»
نه ائدیم کى یارالی یام
آهیم چیخیب گؤیه داغلار
یوخوش اولوب دولایىلار
قوجالمیشام بهیه داغلار؟
سنین سینهن چیچکلى یاز
منیم سینهمده دردلى ساز
او چیچکدن گؤندر بیر آز
بو دردیمه دهیه داغلار
"قیشلاقلى"یام درده دوشدوم
اتگیندن خسته کئچدیم
سیر سؤزومو سنه آچدیم
سنى محرم دئیه داغلار.
آقای نماینده، شما برای اصالت آذربایجانی چه کرده اید؟
نظری در حاشیه مصاحبه یک نماینده با شعارهای ناسونالیستی
یکی از نمایندگان محترم ارویمه در مجلس شورای اسلامی اخیراً در مصاحبه ای فرموده است : « هر آذربایجانی که زبان مادری خود را فراموش کند، اصالت و ماهیت خود را از دست داده است!»
بله، این نظریه بی نظیر و بی سابقه و بی بدیل علمی! وبسیارمنطقی و جامع و مانع و تاریخی این نماینده محترم مجلس، که در یکی از نشریات محلی چاپ شده است، تمام محافل ملی و علمی و آذربایجان شناسی و بین المللی « و غیره!» را به تعجب و تحسین و تشویق واداشت و دهان اهل سیاست و تاریخ و تمدن از شگفتی باز ماند که چه کشف عجیبی؟! تاکنون اصلاً کسی به این موضوع بکر نیندیشیده بود! به به، آفرین به این نماینده اندیشمند و دلسوز و شجاع؛ صد آفرین و زهی و خهی و احسن و الی آخر!...
اما اهل تأمل هنوز مانده اند که چطور شده این نماینده محترم به این کشف ابتکاری دست یافته؟ ... آیا نبوغ ایشان زمینه ساز چنین کشفی شده است؟ یا خدای ناکرده شتاب برای تبلیغات انتخاباتی حضرت ایشان را واداشته که چنینی کلمات گهرباری را به خورد یک نشریه مدعی العموم حقوق آذربایجان بدهند و یا ... بگذریم!
اما هر چه باشد، باید از این نماینده محترم پرسید که: اولاً - منظور حضرتعالی از اصالت و ماهیت آذربایجانی چیست؟ آیا اصالت آذربایجانی از دیدگاه تبلیغاتی شما، غیر از اصالت ایرانی است؟!
ثانیا! مگر تا حال غیر از خود مردم، این زبان و اصالت آذربایجانی را کسانی دیگر حفظ کرده اند که شما الان برای مردم تعیین تکلیف می کنید که مردم اصالت خود را فراموش نکنند...؟
ثالثاً - حضرتعالی و همصندلی های محترم شما در مجلس در چهار سال گذشته، چه گلی بر سر آذربایجان و به قول خودتان « اصالت آذربایجانی» زدید؟ در زمینه زبان ترکی، دریاچه ارومیه، بیکاری جوانان، عوارض سنگین پل میانگذر و ... ؟! هان؟
رابعاً – اصلاً کدام آذربایجانی زبان مادری را فراموش کرده که شما را اینقدر ناراحت نموده است؟ آیا منظورتان کسانی است که در خانه با اهل و عیال و فرزندانشان مثلاً فارسی بلغور می فرمایند؟ ... می توانید مثال هم بزنید؟!! یا از نزدیک می شناسید کسانی را که در مطبوعات و مجامع در حفظ اصالت و زبان آذربایجانی داد سخن می دهند اما در خانه و خلوت با نزدیکان خود فارسی حرف می زنند تا فرزندانشان فردا بدون لهجه فارسی صحبت کنند؟! ... ما می توانیم مثالها بزنیم، شما چه؟!!
خامساً – آقای نماینده! شما این مردم را چه حساب کرده اید؟ مردم از شما انتظار خدمت و احترام دارند نه شعارهای تو خالی و تعیین تکلیف، آن هم با شعارهایی که ظاهراً خودتان هم به آن ملتزم نیستید. پس حتم بدانید که مردم خوب می فهمند که منظور شما از این فرمایشات چیست؟ پس برای جلب مشتری و جذب آرا در آستانه انتخابات، شاید مصلحت آن باشد که شعارهای دیگری انتخاب فرمایید که هنوز تجربه نشده است! چون مردم آنقدرها هم که شما پنداشته اید، خام نیستند و خوب می دانند که کدام نماینده برای مردم چه کرده و برای خودش چه ها بار زده یا در فلان ده و شهر و جای امن این مملکت برای خود ویلا و استراحتگاه و کارخانه و...ساخته. البته مردم قدرشناسند و خدمات واقعی نمایندگان را هم می بینند و می دانند. والسلام علی من اتبع الهدی.
محفل عاشقان – 8
سی و ششمین محفل کانون عاشیقهای آذربایجان غربی روز دوشنبه 10 مرداد 1390 همچنان در تالار صفی الدین اورموی حوزه هنری استان در ارومیه برگزار گردید. ابتدا مصطفی قلیزاده علیار با تبریک فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، این ماه را فرصتی معنوی و مغتنم برای همه اهل هنر و فضیلت دانست و افزود: هنر عاشیقی آذربایجان بیشترین بهره را از معارف دین اسلام برده و در روند تاریخی، خود را در خدمت ترویج آموزه های سازنده و انسانی اسلام و قرآن و مکتب اهل بیت (ع) گذاشته است.
عاشیق علی کریمی قره آغاجی هم گفت: ایرانی بودن و مسلمان بودن دو ویژگی عاشیقهای آذربایجان است، عاشیقها همواره در کشور عزیزمان ایران و ملت شریف کشورمان بوده اند وخواهند بود.
این هنرمند عاشیق افزود: عاشیقها به خاطر داشتن جایگاه هنری والا و پایگاه بانفوذ مردمی، در برخی مواقع حساس مثل ایام تبلیغات انتخاباتی نمایندگان، مورد طمع برخی کاندیداها قرار می گیرند، اما این هنرمندان حق طلب، هرگز به این ننگ آلوده نگشته اند و نمی گردند.
عاشیق حیدر نیرومندی از هنرمندان پیشکسوت ارومیه، دو بار پشت تریبون قرار گرفت و در آهنگهای شاه ختایی دیوانی، دوراخانی و ترکمه گؤزل له مسی، اشعاری در موضوعات نصیحت نامه، استاد نامه و عبرت نامه خواند:
بار ایلاهیم پرده جکیب سرلره
هئچ کسین سرّینی آچما دونیادا.
سرّ آچانین یقین سری فاش اولار
دولوب چاناغیندان داشما دونیادا....
آلدانمایین ائل بهاری، یازینا
اولدن ستم دیر کاری دونیانین
اویماق اولماز عشوه سینه نازینا
چوخ – چوخ ایمیش آه و زاری دونیانین.
اولدن صدقیمی حقه باغلارام
ظاهرده گولرم، باطن آغلارام
دئدی «پور آذری» جوان ساخلارام
یالان اولدو او ایلقاری دونیانین.
اکبر حمیدی علیار شاعر، نویسنده و هنرمند مقیم تهران که مؤلف چند کتاب ادبی و تاریخی به زبان ترکی و فارسی است، مهمان ویژه ی محفل عاشقان این هفته بود که طی سخنانی به فعالیتهای کانون عاشیقهای حوزه هنری ارج نهاد و افزود: هنر عاشیقی هم در پیشرفت هنرمندان این رشته تأثیر مثبت دارد وهم در میان عامه مردم؛ حوزه هنری با کانون عاشیقها، در این مسیر حرکتی قابل تقدیر دارد و شایسته است بیش از پیش برای ترویج هنر موسیقی عاشیقی در بین مردم و در مقابل اشاعه موسیقی مبتذل وارداتی، تلاش نماید.
آنگاه این شاعر شعری از خود قرائت کرد که نظیره معکوس بر شعر معروف « بلکه بو یئرلره بیرده گلمه دیم ...» از محمد آراز بود:
بلکه بو یئرلره بیرده گلدیم من
بولود گؤزله منی، باغ گؤزله منی
بلکه سنده بیرده سجده قیلدیم من
تورپاخ گؤزله منی، داغ گؤزله منی.
گلمیشدیم مین آرزو، مین دیلک ایله
گئدیرم توتولموش بیر اورک ایله
دولدور قوجاغینی گول، چیچک ایله
بوستان گؤزله منی، تاغ گؤزله منی ...
هنرمند جوان عاشیق غلامرضا علیزاده فرزند زنده یاد عاشیق علی علیزاده، دومین عاشیق این هفته بود که در آهنگهای گؤیرک دونو، دمیر گؤزل له مسی و مصری (محترمی) به خواندن اشعاری از شعرای مختلف پرداخت و حاضران را به وجد آورد:
دونیادا هر کسین اؤز قیمتی وار
هر باش لایق اولماز تاجا دونیادا
آلچاقلیق انسانا بیر صفت دئییل
اوجالیق یاخشدی اوجا دونیادا.
از بهمن وطن اوغلوهم خواند:
تمیز قلبین اولسا، بیر آزجا وارین
بو دونیا دوردوقجا چوخ ائیلر آللاه...
حسن حاتم اینانلو شاعر طنز پرداز اهل نقده (سولدوز) و مقیم ارومیه هم از اشعار طنزش خواند:
الینده بیر ساکی وار
ایچی دولو لاکی وار
بیرده نه دامن گئییر
یئددی یئردن چاکی وار!
عاشیق عیوض عیوضی به عنوان مهمان وقت اضافی برنامه دعوت شد و او با ساز عاشیق حیدر آهنگی شاد نواخت و خواند:
جوان دئییب گولمک ایستر
ترسینه چیخسا نئیلرسن!...
درگاهقلی عطارد یار دیرین کانون عاشیق ها این هفته نیز حضور داشت و شعری دیگر خواند: نامه یازیب اؤز یاریما....
همچنین ساوش جمال زاده «رائف» غزلی کاملاً عاشقانه تقدیم آقایان و خانمهای محفل نمود. امین عزتی مسؤول واحد تصویر حوزه هنری هم مثل همیشه در ثبت تصویری محفل می کوشید.
کتاب، فرزند فکری نویسنده است
دانشمند مجاهد و اندیشمند بزرگ علامه سید عبد الحسین شرف الدین عاملی، در جریان مبارزه با فرانسویان اشغالگر لبنان، رنجها کشید و سختیها دید. اما هیچ یک از آن رنجها و سختیها که در راه آزادی کشور وملتش از سلطه بیگانه، متحمل شد، همچون به آتش کشیده شدن خانه و کتابخانه شخصی اش از سوی فرانسویهای اشغالگر، سخت تر و تلخ تر نبود. در آن اقدام ضد فرهنگی و ضد انسانی فرانسویها، علاوه بر همه کتابهای موجود، نوزده جلد از کتابهای خطی و دستنوشت علامه شرف الدین عاملی که هنوز چاپ نشده بود، طعمه حریق شد و از بین رفت. این عالم بزرگ و مبارز به قدری از این جنایت فرانسوی ها رنجیده خاطر گردید، که تا آخر عمر همواره از آن حادثه ی ناگوار به تلخی یاد می کرد و می گفت: اگر فرانسویها نوزده فرزندم را می کشتند، این قدر ناراحت نمی شدم، زیرا فرزندان انسان ثمره مادی و جسمی هستند، اما کتابهایی که نویسنده نوشته، فرزندان فکری و معنوی اوست و کشته شدن فکر و معنویت به مراتب سخت تر و تلخ تر است.
لبیک اللهم لبیک، لا شریک لک لبیک
سلام دوستان عزیز،ان شاءالله مرداد ماه خوبی داشته باشید. در این دو هفته در حضورتان نبودم، نائب الزیاره بودم از طرف همه شما عزیزان در مکه و مدینه و بقیع ( عُمره مُفرده، یا به قول معروف در بین مردم: حج عمره). ببخشید اگر بدون خدا حافظی رفتم و بدون طلب حلالیت...؛ خدا قسمت همگان بکند، واقعاً سفر خوبی است و عالمی دارد. یادداشتهایی را به عنوان سوغات سر زمین وحی و نبوت و قرآن وحج و عمره نوشته ام که اگر توفیقی باشد گاهداری بخشهایی از آنها را تقدیم شما خواهم کرد.
لبیک اللهم لبیک، لا شریک لک لبیک؛ انّ الحمدَ و النعمه لک والمُک، لا شریک لک لبیک.