کتاب «حدیقةالسعداء» حکیم فضولی بغدادی
در حوزه هنری آذربایجان غربی بازخوانی شد
مصطفی قلیزاده علیار در این برنامه با اشاره به تألیفات ملامحمدفضولی بغدادی، آثار این شاعر و اندیشمند بزرگ شیعه را به عنوان یکی از وزین ترین و باشکوه ترین آثار در حوزه ادبیات دینی و عرفانی بیان کرد و بر آشنایی و معرفی آثار فضولی بغدادی به نسل کنونی جامعه تاکید کرد. قلیزاده علیار در بازخوانی بخشی از کتاب مقتل حدیقة السعدا ضمن شرح لغات، اشارات، تفسیر معانی جملات و معرفی برخی از اسامی ذکر شده در این مقتل، بر زیبایی و شیوایی نثر این اثر به عنوان نخستین کتاب مقتل به زبان ترکی آذربایجانی تأکید کرد. مسئول واحد آفرینشهای ادبی حوزه هنری آذربایجان غربی افزود: حدیقة السعداء نخستین کتاب مقتل به زبان ترکی آذربایجانی است که بعدها نویسندگان آذربایجانی به پیروی از فضولی چندین مقتل را خلق کرده اند که کتاب «سحاب الدموع» از ملا محمد نخجوانی (قرن 14 هجری) یکی از بهترین این آثار است. وی خاطرنشان کرد: از حدیقةالسعداء که در قرن 10 هجری تالیف شده، امروز چندین نسخه خطی در کتابخانه های دنیا وجود دارد که شاید بهترین آنها نسخه پاریس باشد که در سال1181 هجری کتابت شده و دارای نقاشی های مینیاتور زیبا و منحصر بفردی است. منبع: سایت حوزه هنری آذربایجان غربی Arturmia و هفته نامه «دنیز»، شماره 18 مورخ 97/7/19 |
گفتنی است محفل فضولی خوانی در حوزه هنریآذربایجان غربی در ارومیه از روز دوشنبه 17 مهر 1397 به مدیریت مصطفی قلیزاده علیار شروع شد و هر ماه دو جلسه روزهای سه شنبه یه هفته در میان، ادامه یافت و در طول یک سال 22 جلسه برگزار شد که به خوانش و شرح غزلهای ترکی و گاه فارسی فضولی اختصاص داشت و در سال دوم هم ادامه دارد |
مصطفی قلیزاده، علیار مسئول واحد آفرینشهای ادبی حوزه هنری آذربایجانغربی و نویسنده چندین کتاب در موضوع دفاع مقدس در گفتوگو با ایکنا از آذربایجانغربی، با بیان اینکه مسئولان نسبت به ارزشهای دفاع مقدس بیتفاوت هستند، افزود: متأسفانه در دوره کنونی کار خاصی برای دفاع مقدس صورت نمیگیرد و بیشتر کارهای کلیشهای و برای خالی نبودن عریضه است که فایدهای ندارد.
وی با اشاره به اینکه اکنون در سالهای عُسرت ارزشهای دفاع مقدس در آذربایجانغربی و بلکه کل کشور بهسر میبریم، خاطرنشان کرد: اکنون 20 سال از روزی که گفته بودند فیلم شهیدباکری ساخته خواهد شد، گذشته و واقعاً معلوم نیست مسئولین نمیدانند باید فیلمی برای شهیدی شاخص و بزرگوار همچون باکری ساخته شود یا میدانند و کاری نمیکنند!
قلیزاده علیار با تأکید بر اینکه شایسته است دورهمیهای صمیمی دفاع مقدس با حضور یادگاران دوره دفاع مقدس و جانبازان و رزمندگان جبههها با حضور مسئولان جدی مسئولان رده بالا مثل استانداران و ائمه جمعه و بلکه در دفاتر ایشان برگزار شود، یادآور شد: مسئولین صرفاً به نوشتن تقویم هفتگی در طول هفته دفاع مقدس عادت کردهاند که فقط هر روز را به اسم خاصی نامگذاری کرده و مراسمی کلیشهای برگزار کنند که هیچ بار فرهنگی و معنایی در راستای انتقال عظمتهای دفاع مقدس به نسل امروزی و نسل فرداها ندارد.
این نویسنده، شاعر و روزنامهنگار تصریح کرد: برای ستارگان درخشانی همچون شهید باکری تاکنون هیچکار ارزشمندی – جز چند کتاب - صورت نگرفته و هنوز یک فیلم یکساعته هم زندگی این شهید بزرگوار ساختهنشده که جای بسی تأسف دارد.
وی با بیان اینکه برای ستارگان کمسو و شهدای غیرشاخص نیز باید اقدامات اساسی صورت گیرد، گفت: شهریار با شعری جاودانه توانست کوه حیدربابا را در تاریخ ایران جاودانه کند و این اهمیت هنر و ادبیات را نشان میدهد و میتوان از شهدا و جانبازان و رزمندگان غیرشاخص نیز اثری تأثیرگذار و شاخص در قالب هنر مثل فیلم و داستان ساخت.
قلیزاده علیار ادامه داد: نویسندگان و شاعران حوزه ادبیات دفاع مقدس نیز میتوانند با پرداختن به زندگینامه شهیدان شاخص و نیز غیرشاخص و ابعاد مختلف زندگی و فداکاری آنان که تاکنون بیان نشده، از ایشان نیز یک قهرمان واقعی در اذهان عمومی نشان دهند و نام آنان را نیز در تاریخ جاودانه کنند؛ چرا که کشور و ملت و نسلهای امروزی و آتی ایران، برای حراست از هستی خود و حفظ استقلال کشور و تداوم نظام جمهوری اسلامی، نیاز به شناخت شهدا و جانبازان و رزمندگان دفاع مقدس و تاریخ آن دوره مهم دارند.
انتهای پیام
لینک مطلب: