مدیر کل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی:
معارف اسلام میراث ماندگار و مبارک امام صادق (ع) است
حجت الاسلام سید محمد فخری مدیر کل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی در آستانه سالروز شهادت حضرت امام صادق نشستی با جمعی از اهل قلم و رسانه در محل سازمان تبیلغات اسلامی ارومیه داشت و نقطه نظرات خویش را در توضیح نقش اساسی و حیاتی حضرت امام جعفر صادق علیه السلام در احیای احکام اسلام و نشر معارف دینی و تبیین موازین اخلاقی – انسانی و اصول علمی بیان داشت. وی ابتدا با اشاره به تأثیرگذاری همه ائمه اطهار (ع) در حفظ و نشر معارف اسلامی، گفت: ائمه معصوم ما وارثان شایسته انبیا و خلفای راستین و الهی پیامبر اسلام بودند که در کنار انجام وظایف رهبری سیاسی و اجتماعی و فردی خود، علوم و معارف وحیانی اسلام را هم حفظ می کردند و هم به طرق مختلف به تبلیغ و نشر آن می پرداختند که در این میان امام صادق (ع) بنا به حوادث سیاسی و اجتماعی دورانش فرصت بیشتری پیدا کرد تا به گسترش اسلام و احیای احکام الهی و تربیت بیش از چهار هزار شاگرد دانشمند و عالم بزرگ در رشته های گوناگون دانش مثل حدیث، تفسیر قرآن، علم کلام و عقاید شناسی، فقه، تاریخ، اخلاق، مسائل حِکمی و فلسفی و عرفانی، شیمی و ... بپردازد و این کاری بسیار عظیم و بی نظیر بود که آن حضرت موفق به انجام آن شد، به همین دلیل است که می بینیم بیش از هشتاد درصد احادیث معتبر ما و احکام و معارف اسلامی میراث مبارک و ماندگار امام صادق (ع) است که به ما رسیده است و اگر آن حضرت از آن فرصت استفاده نمی کرد، معلوم نبود، امروز اسلام و مسلمانان چه وضعی داشتند.
فخری با اشاره به اهمیت و جایگاه دهها هزار حدیث معتبر و مستند از امام صادق (ع) در کتب معتبر حدیثی شیعه، گفت: احادیث معتبر امام صادق در طول تاریخ مسلمانان منبع و منشأ استنباط احکام فقهی و استخراج مسائل حقوقی و موازین اخلاقی و معرفت شناسانه توسط فقها و عالمان و دانشمندان قرار گرفته و اکثریت دهها هزار حدیث معتبر موجود در چهار کتاب اصیل و مورد قبول حدیثی ما (کتب اربعه: اصول کافی، من لایحضره الفقیه، تهذیب و استبصار) از امام صادق (ع) نقل شده است و این چهار کتاب حدیثی غنی دریایی مواج و حیرت انگیز از معارف و دانش و سرچشمه زلال ایمان و اعتقاد و گنجینه ای عظیم از استدلال و منطق و تعقل و برهان است و در طول بیش از دوازده قرن گذشته هر عالم و فیلسوف و حکیم و عارف و فقیه و دانشمند و ادیب و مفسر بزرگ قرآن که در میان مسلمانان به ظهور رسیده، بی شک در سایه معارف امام صادق بوده و از خرمن معرفتی امام صادق (ع) خوشه چینی کرده است.
مدیر کل تبلیغات اسلامی استان، رهبری سیاسی امام صادق (ع) را بسیار سازنده، آموزنده و بی نظیر خواند و اظهار داشت: زمان امام صادق (ع) به دلیل انتقال قدرت از حاکمان جنایتکار بنی امیه به حکام جنایت پیشه بنی عباس، یکی از بحرانی ترین دوران تاریخ اسلام است و دوره امامت 34 ساله آن حضرت مصادف بود با دوره ضعف و انقراض حاکمیت بنی امیه و روی کار آمدن بنی عباس که معمولاً آتش انقلاب سیاسی فتنه آمیز ممالک اسلامی را فرا گرفته بود و فتنه انگیزتر از همه این بود که بنی عباس با شعار طرفداری از آل علی (ع) و انتقام خون امام حسین (ع) وارد میدان قدرت طلبی شده بودند و این پدیده بسیار فریبکارانه و خطرناک بود زیرا اکثر مردم فریفته ظاهرشعارهای آنان شده بودند. امّا امام صادق (ع) با درایت خاص ولایی و بینش الهی خود از این فتنه دور ماند و هرگز مهر تأیید به کار بنی عباس نزد! و توانست پیروان واقعی اسلام و شیعیان اهل بیت (ع) را در این دوره فتنه انگیز به صراط مستقیم رهبری و اسلام حقیقی را حفظ کند و معارف فراموش شده و احکام متروک مانده را احیا نماید. از این نظر آن حضرت را زنده کننده احکام اسلام و نشر دهنده معارف الهی می دانیم و به همین جهت نیز مذهب شیعه را به حق مذهب جعفری می نامند. البته بسیاری از محدثان و عالمان بزرگ اهل سنت هم افتخار شاگردی امام صادق (ع) را داشته اند از جمله ابوحنیفه و مالک بن انس دو امام بزرگ فقهی اهل سنت یعنی رئیسان مذهب حنفی و مذهب مالکی.
فخری با ذکر نام بعضی از شاگردان بزرگ امام صادق (ع) گفت: دانشمندان بزرگی مثل محمد بن مسلم، هشام بن زراره، مفضّل، مؤمن طاق و ... پرورده مکتب علمی و معنوی امام صادق بودند که هم در زمان خودشان و هم بعدها وجود و اندیشه هاشان مغتنم و مبلغ راستین اسلام بود؛ ایشان به رهبری امام (ع) با جریانات انحرافی مثل دهریه و زنادقه و بدعت گذاران مبارزه فکری می کردند. اثر اعتقادی و علمی جناب مفضل که معروف است به "توحید مفضل"، بیانات امام صادق را در اثبات توحید و عقاید راستین اسلام نقل کرده و بسیار مشهور و امروز هم از جایگاه علمی و عقیدتی والایی برخوردار است. اینها همه از برکات امام صادق می باشد.
مدیر کل تبلیغات اسلامی استان افزود: امام صادق در چشم دانشمندان جهان، افتخار اسلام و عامل نشر اسلام است ما امیدواریم اندیشه های علمی و انسانی و اخلاقی و فلسفی و زندگی سراسر دل انگیز و زیبا و آموزنده امام ششم حضرت صادق (ع) توسط افرادی زبده و متخصص به زبانهای زنده دنیا و در حد فهم عموم مردم دنیا از هر نژاد و ملت و مذهبی، ترجمه شود تا همه مردم دنیا در سایه نام آن پیشوای صادق (ع) با حقیقت امامت و شکوه اسلام آشنا شوند.
این روحانی مسئول در پایان سخنان خود خاطر نشان ساخت: جای تعجب است که در ایران اسلامی جای کلمات حکمت آمیز و درس آموز و سازنده امام صادق (ع) در تمام مطبوعات و رسانه های ما خالی است و اغلب در سالروز میلاد یا شهادت آن حضرت به تبریک و تسلیت اکتفا می کنند! و این غفلتی بزرگ است که اهل رسانه دچارش شده اند و فقط مطبوعات و رسانه ها و سایت های مذهبی از امام صادق (ع) مطلب منتشر می کنند.
منبع: دو هفته نامه دنیز، شماره 21 مورخ 20/6/91 چاپ ارومیه