نقش تأثیر گذار حوزه های علیمه بانوان آذربایجان غربی
گزارشی از اولین نشست مؤسسان، هیات امناء، مدیران و معاونان حوزه های علمیه خواهران استان آذربایجان غربی در ارومیه – آذر ماه 1391
تدوین گزارش: جواد قلیزاده علیار
سرویس فرهنگی دنیز نیوز: روز نهم آذر ماه سال جاری اولین نشست مؤسسان، هیأت امناء، مدیران و معاونان حوزه های علمیه خواهران استان آذربایجان غربی در حوزه علمیه خواهران » الزهراء« ارومیه برگزار گردید.
به گزارش دنیزنیوز، در این جلسه که با حضور حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا حسنی نماینده ولی فقیه وامام جمعه ارومیه و میهمانانی از حوزه علمیه قم، شهر ارومیه و برخی از شهرستانهای استان تشکیل یافته بود، بعد از قرائت آیاتی از قرآن مجید، حجت الاسلام و المسلمین سید محمد فخری مدیر حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان غربی ضمن عرض تسلیت ایّام سوگواری حضرت سیدالشهداء امام حسین (ع) اظهار داشت: زندگی بشر وحیات طیبه او با حفظ ارزشهای دینی ومعنوی تحقق می یابد وپیام امام حسین (ع) پیام عزت وشرافت بود.
وی افزود: درسی که شهداء کربلا به انسانها آموختند، درس مقاومت وپایداری در راه تحقق آرمانها واهداف عالیه اسلام بوده است
مدیر حوزه های علمیه بانوان استان ضمن تأکید بر اهمیت حفظ زیّ طلبگی از سوی طلاب علوم دینی، گفت: اهتمام و عشق به امر طلبگی باید در روح و فکر افراد ریشه داشته باشد و ورود به این عرصه اگر با خلوص و خالص برای خدا (قربه الی الله) باشد، به نتایج مثبت و مؤثری منتهی خواهد شد.
فخری، علاقه به برنامه های حوزوی وعلم آموزی را از دیگر شرائط موفقیت یک طالب علم دینی دانست و خاطر نشان ساخت: جدیت در فراگیری دانش، طی مدارج و سطوح علمی، اهتمام به امور واجب و مستحب، دوری از محرمات و مکروهات و داشتن نظم در امور از ضروریات امر طلبگی است که تمام این موارد در سفارش بزرگان دین آمده است.
وی با استناد به حدیث پیامبر (ص) افزود: باید از فرصتها حد اکثر استفاده را کرد، چرا که فرصتها به سرعت ابر از دست می روند همچنانکه پیامبر (ص) فرمود: »الفُرصَ?ُ تَمُرُّ مَرّ السَّحاب فَاغتَنِمُوا فُرصَ الخَیرِ« (فرصت همچون ابر از دست می رود، فرصت هایی مفید را مغتنم شمارید.)
فخری تدبیر در امور را از آموزه های مورد تأکید پیشوایان دینی عنوان کرد و افزود: حضرت امیر مؤمنان علی (ع) فرموده است: »التَدبیر قَبلَ العَمَل یُؤمِنُکَ النَّدم« (تدبیر و بررسی امور پیش ازانجام آن، تو را از ندامت باز می دارد)
وی در پایان گزارشی اجمالی از فعالیتهای فرهنگی، پژوهشی، آموزشی و مالی حوزه های علمیه خواهران و مدیریت استانی آن را به حاضران ارائه داد.
حجت الاسلام والمسلمین شکوری امام جمعه شهرستان خوی و مؤسس حوزه علمیه الزهراء (س) این شهرستان، طی سخنان کوتاهی گفت:
همکاران ما در مرکز نسبت به امور حوزه های علمیه اشراف دارند و نظارت کامل بر برنامه های علمی وآموزشی مدارس و انتخاب مدیر شایسته و تعامل با دولت مردان و دفاع از حقوق طلاب و رسیدگی به مشکلات آنان از امتیازات مرکز مدیریت حوزه های علمیه است.
امام جمعه خوی، رسالت حوزه های علمیه در زمان حاضر را سنگین دانست و افزود: گرایش روز افزون ملل مسلمان به آشنایی بیشتر با فرهنگ اهل بیت (ع)، موج بیداری اسلامی و شکست استکبار جهانی در مواجهه با امت اسلامی، رسالت حوزه های علمیه را سنگبن تر کرده است.
شکوری افزود: تدریس، تحصیل، بحث و تبیین دقیق فقه حکومتی محورهایی است که حوزه های علمیه باید مدنظر داشته باشد .
وی در پایان ضمن ارائه گزارشی از حوزه علمیه الزهراء (س) خوی خاطر نشان ساخت: حضور و اشتغال 250 نفر طلبه درطی 2 سال، اجرای همایشهای مختلف فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و تبلیغی، راه اندازی سطح 3، ایجاد مرکز تخصصی علوم قرآنی، تأسیس مرکز پژوهش و تحقیقات و فعال کردن مهد کودک تخصصی علوم قرآنی از فعالیت های حوزه علمیه بانوان شهرستان خوی است.
حجت الاسلام موسوی امام جمعه و بانی حوزه علمیه خواهران سلماس طی گزارشی از حوزه علمیه این شهرستان اظهار داشت: حوزه علمیه بانوان سلماس در سال 1385 افتتاح شده و حدود 150 نفر طلبه در پنج پایه تحصیلی در حال تحصیل هستند و هر سال 35 نفر پذیرش حضوری داریم.
وی با اشاره به برنامه های مختلف حوزه خواهران سلماس، تصریح کرد: اجرای برنامه های صبحگاهی نماز، جماعت صبح و برگزاری جلسه های فرهنگی در هفته 5 ساعت، برگزاری مراسم در اعیاد وشهادت ائمه اطهار (ع)، دعوت ازخانواده های طلاب برای حضور در جلسات، اعزام مبلغ وائمه جماعات، روحانی کاروان و اردوهای راهیان نور، برگزاری مسابقات فرهنگی، برپایی مسابقات ارسالی از مرکز و شرکت طلاب در جشنواره علامه حلی از برنامه های برجسته این حوزه بوده است.
حجت الاسلام رنجبر امام جمعه ومؤسس حوزه علمیه شهر ماکو نیز طی بیاناتی اظهار داشت: وجود حوزه خواهران در کشور و در منطقه مخصوصاً در ماکو که در مرز فرهنگی قرار دارد، اهمیت خاصی دارد
حجت الاسلام قهرمانی مؤسس حوزه علمیه خواهران میاندوآب و امام جمعه این شهر طی سخنان کوتاهی، تبلیغ واعزام مبلغ با هدف بهره برداری از زحمات چندین ساله طلاب و برگزاری جلسات اخلاق هرهفته حداقل یک بار برای طلاب با حضور اساتید برجسته را مورد توجه متصدیان امور حوزه های علمیه برشمرد.
خانم دکتر مهاجرانی استاد گروه علوم تربیتی دانشگاه و میهمان ویژه جلسه در رابطه با ارتباط حوزه و دانشگاه گفت: ارتباط بین حوزه و دانشگاه خصوصا در رشته علوم تربیتی باید ارتباطی تنگاتنگ باشد.
وی تأکید کرد: بعضی ازمؤسسات برای آموزش علوم دینی هستند، بعضی برای آموزش غیر علوم دینی و بعضی ها هم مشترکند.
مهاجرانی افزود: نیاز دانشگاه به اسلامی بودن و نیاز مراکز دینی به علمی بودن مطالعه مستمر و به روز رسانی دانش خود و نیازسنجی دوره های آموزشی از امور ضروری امروز ماست
حجت الاسلام والمسلمین قدسی پور مشاور اداری مالی حوزه های علمیه خواهران کشور، ضمن عرض تسلیت ایام سوگواری امام حسین (ع) گفت: خون شیعه با این حزن حسنی عجین شده است وبا پشت کردن مردم مسلمان به ولایت ائمه اطهار، این فاجعه را به وجود آورد
وی با اشاره به جایگاه ولایی حوزه های علمیه بانوان کشور، تأکید کرد: حوزه های علمیه خواهران نوپاست و 10 یا 15 سال برای تشکیلات عظیمی مثل حوزه زمان زیادی نیست با این حال، حوزه خواهران یک لشکر در خدمت ولایت آل محمد (ص) است و این مدال افتخار را به سینه دارد.
قدسی پور گفت: باید از تمام ظرفیتهای موجود بالاترین استفاده را داشته باشیم و نگاه ما به حوزه باید یک اتاق فکری از لحاظ مدیریتی، تربیتی، آموزشی و پژوهشی باشد.
وی پشتیبانی از حوزه ها را برای ادامه حیات آن بسیار ضروری دانست و خاطر نشان ساخت: حمایت همه جانبه از حوزه ها و اهتمام به ایجاد منابع مالی پایدار خصوصاً از طرف هیات امناء بسیار لازم است.
حجت الاسلام والمسلمین جامعی مسئول هیت امناء ومؤسسین مدارس علمیه در بیان نقش و وظایف هیئت امناء مدارس گفت: انتخاب هیئت امناء توسط موئسس به مدت سه سال انتخاب می شود، هیئت امناء باید درایت و کارآیی لازم را داشته باشند ، وظیفه اصلی هیئت امناء امور مالی نیست ، استفاده از استعدادها و اندیشه هاست که در اتاق فکر به عنوان بازو و پشتوانه فکری برای مدیران فعالیت می کنند.
وی افزود: هیئت امناء برای درآمدهای پایدار در مدارس اقدام می کنند ودر این راستا هیئت امناء نقش بسزایی دارند و بودجه مدیریت و مدارس را ساماندهی می نمایند.
جامعی تأکید کرد: زمینه سازی وایجاد فرصتهای جدید برای حضور فارغ التحصیلان درعرصه های آموزشی، تبلیغی و فرهنگی در سطح شهر و استان، معرفی نقش تأثیرگذار حوزه های خواهران در جامعه نیز از وظایف هیئت امناء است
وی افزود: حوزه های علمیه خواهران از سال 75 رسماً کارش را با عنایات رهبری و شورای عالی حوزه علمیه قم، شروع کرده و در این مدت بیش از 360 مدرسه سطح 2 و 3 در کل کشور فعال شده است.
جامعی با بیان اینکه در حال حاضر 9 مدرسه علیمه خواهران در سطح استان آذربایجان غربی فعال است، تصریح کرد: فعلا دراستان برای هر هزار نفر یک طلبه وجود دارد و 7500 طلبه نیاز است تا میانگین طلبه برای هر 5 نفر یک نفر باشد
منبع: هفته نامه « دنیز» شماره 26 مورخ 20/9/91 - چاپ ارومیه