یادداشت کوتاه
ویژگی های نماینده اصلح از منظر قرآن چیست؟
در یک کلام اگر بخواهیم ویژگی های نماینده اصلح را از منظر قرآن بررسی کنیم، باید گفت که ویژگی یک نماینده صالح و اصلح در واقع ویژگی خاص گروه مومنان است که در آیات قرآن مجید به تفصیل ذکر شد است، یعنی داشتن ایمان، صداقت در گفتار، امانتداری، ساده زیستی و پرهیز از تجمل گرایی، استقلال خواهی و بیگانه سیتیزی، لیاقت و شایستگی انجام امور مورد نظر نمایندگی، شهامت و شجاعت لازم، التزام عملی به ارزشهای اسلامی و دفاع از آن، هوشمندی، داشتن آگاهی و علم. البته تعابیری مثل « حفیظ امین» (از زبان حضرت یوسف در سوره یوسف، آیه 55) و «قوی امین» (توانمند و امانتدار- در باره حضرت موسی) در قرآن به صراحت آمده که شاخصه های یک کارگذار شایسته قرآنی را معرفی می کند. اگر کسی مجموع این خصوصیات را فی الجمله داشته باشد، مصداق و نمونه عینی یک نماینده صالح و بلکه اصلح است. برای اثبات مدعا می توان به آیاتی از قرآن کریم اشاره کرد از جمله:
سوره انعام/ 82، سوره یونس/ 63، مومنون/ 8، معارج؟ 32، احزاب/ 70، بقره/ 247 و ... اما در آیه 112 از سوره مبارکه توبه خصوصیت بسیار بارزی ذکر شده که تمام خصوصیات یک نماینده اصلح را بیان می کند: « ...الآمرون بالمعروف و الناهون عن المنکر و الحافظون لحدود الله ...» یعنی مومنان واقعی امر به معروف کننده اند و پاسداران حدود الهی (مقررات و قوانین حلال و حرام خدا) هستند.
برای یک نماینده صالح و اصلح همین بس که در خانه ملت و در تصویب قوانین کشوری برای ملتش، حدود و مقررات خدا را رعایت و از آن پاسداری نماید.
از نظر تاریخی هم پیغمبر اسلام (ص) و اهل بیت ایشان (ع) هر کسی را به عنوان نماینده خود انتخاب و به جایی اعزام می کردند، همین شرایط قرآنی را در نظر می گرفتند. مثلاً مالک اشتر به عنوان نمایده اعزامی امیر مومنان (ع) به مصر و مسلم ابن عقیل نماینده اعزامی حضرت امام حسین (ع) به کوفه تمامی این شرایط قرآنی یک نماینده اصلح را داشتند. همچنین در زمان ما امام خمینی (ره) در باره صلاحیت نمایندگان مجلس شورای اسلامی فرمود: افرادی مثل مدرس را به مجلس بفرستید (نقل به مضمون)
بنا براین معیار شناخت شرایط یک نماینده اصلح از منظر قرآن و اهل بیت (ع) داشتن خصوصیت های مومنان است که در قرآن و لسان وحیانی پیامبر و خاندان معصوم آن حضرت – علیهم السلام- آمده و در اصحاب صالح ایشان مصداق یافته است و مهم ترین ویژگی از منظر قرآن پاسداری از حدود خداوند ( ارزشهای الهی و مقررات دین اسلام) است.
رباعی انتظار
مصطفی قلیزاده علیار
ماییم و دو چشم اشکبار از پی تو
ماییم و دلی در انتظار از پی تو،
لبریز حضور توست این جاده هنوز،
صد شکر که ننشسته غبار از پی تو.
مشهد مقدس - جمعه 05/ 12/ 90