آدم کوتوله و ادعای خدایی!
یک ضرب المثل ترکی می گوید: آدم کوتوله روزی ده بار ادعای خدایی می کند! (خیرداجا آدام گونده اون دفعه آللاهلیق ادعاسی ائدر)
آیا منظور از کوتوله بودن در قد و قامت است یا فکر و اندیشه یا کم ظرفیت بودن و ...؟ و آیا منظور از ادعای خدایی، تفرعون و تمامیت خواهی بی حد و حصر و استبدادی است؟ یا ...؟
خلاصه تجربه ای است که برای نیاکان ما ثابت شده و این این حرف را از روی یک تجربه طولانی مدت چند قرنی گفته اند. به هر تقدیر، منظور خاصی ندارم، بالاخره حرفی است قابل تأمل و تفکر. به نظر می رسد هشدار خوبی است برای کسانی که بیش از حد به برخی افراد مدعی و کم ظرفیت اعتماد می کنند یا میدان می دهند. همین.
امام خمینی و مِهرداد اَوِستا
استاد مهرداد اوستا (محمد رضا رحمانی: 1307 – 1370 ش.) از شاعران بنام و قصیده سرایان بزرگ معاصر ادب فارسی است که در عرصه ادبیات انقلاب اسلامی و شعر آئینی هم سخنوری دانشمند و متعهد بشمار می رود. در باره شعر وجایگاه اوستا هنوز کاری شایسته ( گنگره، همایش و ..) در کشور ما انجام نگرفته است. باری امروز 20 سال از وفات آن استاد ارجمند و شاعر برجسته و 22 سال تمام از ارتحال معمار بزرگ انقلاب اسلامی و پیام آور عزت و آزادی مسلمانان حضرت آیت الله امام روح الله خمینی می گذرد . در سالگرد وفات امام، به این می اندیشیدم که چگونه یادی کنم از امام و چه بنویسم به مناسبت این ایام؛ که یاد مرحوم اوستا افتادم و آن ارادت خالص و عشق طولانی مدت و آتشین او به امام و آثار ماندگار و تأثیر گذاری که اوستا در عرض ارادت به امام خمینی از سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، نوشته و آفریده بود. اوستا از همان دهه چهل دلداده امام بود و امیدوار به پیروزی ایشان در نهضتی که علیه طاغوت، استکبار و صهیونیزم شروع کرده بود. کتاب « امام حماسه ای دیگر» اوستا نمونه ای بارز از آن عشق و ارادت او نسبت به امام است که علاوه بر اشعار پر صلابت و حماسی در موضوع انقلاب و امام و جبهه و شهید و شهادت، دارای مقدمه ای حماسی و جذاب و شورانگیز در معرفی شخصیت بی نظیر امام خمینی است.
اوستا در کتاب « تیرانا»(چاپ 1352) صریحاً از امام خمینی نام برده( سید خمینی) و ایشان را از سرآمدان فقه و فقاهت در بین معاصران خویش معرفی کرده است که به این خاطر ساواک اجازه چاپ به آن کتاب ارزشمند را نداد! اما اوستا هم مقاومت کرد و حاضر نشد نام امام خمینی را از کتابش بردارد؛ حتی برخی از دوستانش هم پیشنهاد می کردند که کوتاه بیاید و نام رهبر نهضت اسلامی را از کتابش بردارد تا چاپ شود ( به نقل از استاد علامه محمد رضا حکیمی). اما مهرداد اوستا همچنان مقاومت ورزید! ... تا اینکه بالاخره بعد از دو سال مجوز نشر صادر شد گرچه بعد از چاپ هم عوامل ساواک، کتاب را از مراکز پخش و کتابفروشی ها جمع آوری کردند!... جان کلام اینکه: مهرداد اوستا تا می توانست در راه تعهد خویش و تکریم رهبر بزرگ قیام 15 خرداد 42 ، مقاومت کرد آن هم زمانی که گفتن و نوشتن کلمه « خمینی» ممنوع بود و هزاران درد سر داشت
یاد امام خمینی و مهرداد اوستا گرامی باد.
مصطفی قلیزاده علیار
چند رباعی تقدیم به روح بلند امام خمینی:
1) تو مظهر عشق ناب بودی ای مرد
آیینه آفتاب بودی ای مرد
در شام سیاه عاشقان بیدل
چون جلوه ماهتاب بودی ای مرد.
2) او مشعل عشق را برافروخت و رفت
چون شمع به سوز دل خود سوخت و رفت
افروختن و نور به عالم دادن
رسمی است کز آفتاب آموخت و رفت
3) در برکه مهتاب وضو کرد و گذشت
بر قبله آفتاب رو کرد و گذشت
یک عمر نماز عشق می خواند اما
آن شب به اشاره گفت و گو کرد و گذشت.
مصطفی قلیزاده علیار
در کانون ادبی حوزه هنری آذربایجان غربی مطرح شد:
تأثیر امام خمینی در ادبیات ایران و دنیا بسیار عمیق و گسترده است
چهارشنبه 11 خرداد 1390 کانون ادبی حوزه هنری آذربایجان غربی در ارومیه و در سالن صفی الدین اُرموی؛ برنامه هفتگی اش را ساعت 5 بعد از ظهر شروع می کند. مصطفی قلیزاده علیار مسئول واحد آفرینشهای ادبی و دبیر کانون شعر و ادب ضمن سخنان کوتاهی به سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) و نقش ایشان در احیای هویت دینی مردم ایران و بیداری ملل مسلمان در جهان اشاره کرد و گفت: بی هیچ شکی حضرت امام خمینی روح بیداری اسلامی و بازگشت به خویشتن خویش را در کالبد بی تحرک جوامع اسلامی قرن بیستم دمید و مژده آزادی و آزادگی از قید و بند استکبار شرق و غرب را به همه مسلمانان و مستضعفان عالم داد و شوری الهی در جان انسانهای مستعد برانگیخت که امروز نتایج آن را آشکارا در تمام کشورهای اسلامی می بینیم و امروزه همه آزادگان جهان به امام خمینی و میراث ماندگار او که بازگشت به اسلام ناب محمدی (ص) است، عشق می ورزند.
قلیزاده علیار افزود: تأثیر گسترده و عمیق امام خمینی نه تنها در ادبیات متنوع اقوام ایرانی، بلکه در آثار همه شاعران و نویسندگان، اندیشمندان و هنرمندان آزاده و انقلابی جهان اسلام و حتی اغلب ملل دنیا که صدای امام به آنان رسیده، قابل مشاهده است و این تأثیر البته ماندگارتر خواهد بود.
وی آنگاه یکی از رباعیات خود را که در مرثیه امام سروده است، پایان بخش سخنان خود قرار می دهد:
تو مظهر عشق ناب بودی ای مرد/
آیینه آفتاب بودی ای مرد/
در شام سیاه عاشقان بیدل/
چون جلوه آفتاب بودی ای مرد.
استاد غلامرضا دانش فروز نخستین شاعر بود که دعوت شد ولی او این هفته از خود شعری نخواند و به بررسی مضامین عرفانی و فلسفی در شعر سهراب سپهری پرداخت و افزود: شعر «خانه دوست کجاست» از سپهری با هفت وادی عرفان اسلامی خودمان منطبق است.
رحیم حامدنیا شعری ترکی خواند:
زنجیرلنمیش شکایتچی/ دوشونجه لر، دویغولاریم ...
نازلی پری/ من چؤره گی دوغرایارکن/
قانادلانیب هاچان دوشدون/
گئری قاییت ساریل منه....
شاعر جوان فرشید فرشیدفر هم حاضران را به این شعر خود مهمان کرد:
سو کیمی قوما هوپماق/ ساده بیر لکه قالماق/
اود کیمی داشلانماق/ بیردن بیره سؤنمک/
قیغیلجیم لیق/ یارامازلیق/ بیز لر/
طبیعتین اؤتری چاغلاری/
رسیمچی نین (رسامین) آمپرسیون اثرلری/
و خومارلانان گؤزلری نین
بارماق اوجو قاچاراق/ اؤزگور
بیزلر/ اؤزگور بیر مودل.
سید حیدر علی آران را دهها سال است که اهالی شعر و ادب این حوالی به عنوان شاعر متعهد آئینی و دفاع مقدس و انقلاب اسلامی می شناسند. استاد آران شعری با نام « در کوچه باغهای مرثیه» به یاد امام خمینی می خواند:
آن روز در کوچه باغهای مرثیه/
با تن پوشی از سیاهی ماتم و غم به تن/
بر سر و سینه زنان خاک غم به سر کردم/
در هجرت آن خوب، آن عزیز، آن یاور/
و در کویر صورت من جویبار باران بود...
علی غنی زاده دیگر شاعر عرصه دفاع مقدس و آیینی، غزلی تقدیم به امام راحل می کند:
عطش عشق تو در جان جهان مانده هنوز/
موج فریاد تو در گوش زمان مانده هنوز/
نرود تا به ابد یاد تو از خاطر ما/
شور عشقت به سر پیر و جوان مانده هنوز/
سر زمین دل ما جایگه عشق تو شد/
مقدم سبز تو در خاطرمان مانده هنوز...
حاج علی صلاحلو هم شعری تحت عنوان « تجدید بیعت» تقدیم رهبر معظم انقلاب آیت الله خامنه ای کرده بود به مطلع:
ای آشنا بر حال ما، ما با سر و جان آمدیم/
ازخطه علامه ها، از شهر یاران آمدیم...
خانم مهناز صابونی در مسیر ترقی و تعالی شعرش بیشتر تلاش می کند و پس از هفته های طولانی،این هفته با دو شعر فارسی و ترکی آمده بود و غزل فارسی اش تداعی کننده وزن رباعی بود:
در شهر خیال خانه داری مهتاب/
در برکه عشق یادگاری مهتاب/
سنجاق شدی به سقف شب تا فردا/
بر چشم زمین تو پرده داری مهتاب/
هر شب همه پنجره ها می پرسند/
در بسته خود بگو چه داری مهتاب؟...
سیاوش جمال زاده سعی در نوآوری در تصویرسازی و احساس در شعرش دارد و این سعی را در غزل ذیل که در انتظار مهدی موعود امام زمان (ع) سروده می توان دید و برای مجلسیان خواند:
ای سبزتر از حس بهاران نمی آیی؟
وی روح دم افزایی باران نمی آیی؟
چشمی که هر آیینه به راهت نگران است/
تاول زده از سوزش هجران، نمی آیی؟...
زهرا کریم زادگان (مجری) اشعاری از استاد شهریار و مهرداد اوستا و محمود ثنای (شهرآشوب) و... را در فواصل برنامه برای حاضران خواند و شاعران دیگر هم اشعار خود را برای حاضران قرائت کردند، استاد شامی،مرتضی مولایی، کریم گل اندام،اتابک تیموری، درگاهقلی عطارد، حسن حاتم، شریفی و ...
محفل عاشقان 4
روز دوشنبه 9 اردیبهشت 1390 کانون عاشیقهای آذربایجان با حضور بیش از 60 نفر از علاقمندان هنر عاشیقی و عاشیق ها و با مهمانانی از شهرستان خوی در حوزه هنری آذربایجان غربی محفل 26 خود را برگزار کرد. ابتدا «عاشیق شمسعلی ابراهیمی» با اجرای آهنگ تاجری اشعاری از عاشیق بخشعلی خواند:
سندن آرتیق نعمت اولماز/ سنه قوربان اولوم آنا
سن شمع سن، من پروانه/ باشیوا دولانیم آنا
سنین باشین چوخ اوجادیر/ بولطفی ائدن خدادیر/
سنین آیاغین آلتدادیر/ بهشت رضوانیم آنا.
و در آهنگ «تره کمه» هم برای وطن خواند:
آنا وطنیمین چالی تیکانین/ غربتده مین بسته گوله وئرمه رم ...
«عاشیق محمد علی علی لو» با اجرای آهنگ «جیغالی تجنیس» شعری از عاشیق عارف پیشه «مسکین بلولو» به مطلع: اولینده منی درده سالان یار...را برای حضار خواند. بعد با آهنگ «اووچو گرایلیسی» شعری از مرحوم عاشیق عزیز شهنازی در عرض ارادت به معلم تقدیم کرد:
بو گؤزل آنا یوردوما/ حرمتی وار معلمین
ائل ایچینده آبادلیغا/ نیتی وار معلمین
تعلیم ائدیر علمی بیزه/ قوجا، جوان، اوغلان، قیزا
دوغما آنا یوردوموزا/ خدمتی وار معلمین
بابا علی جوانمرد از شاعران ارومیه ای است و بیشتر با عاشیق ها و قهوه خانه های سنتی عاشیق ها انس و الفت دارد و بعضی از عاشیقها هم در مجالس و محافل اشعار او را می خوانند. جوانمرد این هفته در محفل ما حضور داشت که دعوت به شعر خوانی شد و شعری به مطلع زیر تقدیم امام زمان (عج) نمود:
کؤنول اگر جان اهلیسن/ جانانسیز جان درده دیمز...
بعد شعری در موضوع وطن خواند و مورد تشویق جمع حاضر قرار گرفت. عاشیق علی کریمی قره آغاجی در باره همکاری هنری جوانمرد با عاشیق ها گفت: آقای جوانمرد با اشعارش به عاشیق ها خیلی کمک می کند. گفتنی است برخی از منتقدان ادبی معتقدند که جوانمرد باید نسبت به ارتقای صورت و معنای شعرش بیشتر بکوشد و از سطح قهوه خانه فراتر برد.
خانم فریده سلیمانی شاعره خوش ذوق و فرهنگی ارومیه نیز شعری پرمعنا و حماسی و سرشار از تصاویر شاعرانه تقدیم وطن کرد:
بیزیم وطن شانلی ائللر یوردودور
شن بهارلی گؤزل گوللر یوردودور...
در این قسمت داریوش علیزاده مسئول واحد موسیقی حوزه هنری پشت تریبون قرار گرفت و بی تعارف طی سخنان کوتاهی یک خبر فرهنگی - هنری را به اطلاع حاضران رساند: که در یکی دو ماه آینده هفته فرهنگی استان آذربایجان غربی در تهران برگزار می شود که فرصت خوبی است تا عاشیق ها و اهل موسیقی بتوانند هنر خود را در آن ایام عرضه کنند.
عاشیق شمسعلی ابراهیمی در نوبت دوم با آهنگ «خوی گرایلیسی» (قره چی) شعری از« سالک خویی» تقدیم کشاورزان کرد:
ایش فصلی مهمان گلیبدیر/ گل باغا بستانا دهقان
بار آغاجی یئتیشیبدیر/ سیر ائله گولشانا دهقان.
سنسن اؤلکه نین دایاغی/ های وور کوراوغلو سایاغی
گتیر او کسکین اوراغی/ زمی ده جولانه دهقان...
محسن منصوری از شاعران پیش کسوت سلماسی الاصل مقیم ارومیه نیز شعری با موضوع «آنا» (مادر) خواند:
دردیمی بیر یول دا گلیب قان آنا
سنسیز اولوب چون یئدیغیم قان آنا...
و شعری با موضوع آذربایجان
عاشیق محمد علی علی لو در نوبت دوم خود با آهنگ «امراهی» شعری از فتحی زاده خواند:
ایسته رم وطنین بهارین یازین/ مئشه ده اصلانین، گؤللرده قازین
ائلین دیلخوشلوغون، عاشیقین سازین/ آنام لای لای دئین دیلی ایسته رم.
درگاهقلی عطارد شعری کوتاه خواند:
گلگیلن علاج ائله سن/ سیزیلداییر یارام حکیم
شیرین یوخومو گؤزومه/ ائله ییبدیر حرام حکیم
عاشیق نباتعلی علیزاده با آهنگ دوبیتی فرازی از داستان حماسی کوراوغلو را خواند و در در پایان با عاشیق علی کریمی قره آغاجی همخواَنی کردند . مصطفی قلیزاده علیار از حضور مداوم عاشیق ها و تلاش همکاران حوزه هنری و امین عزتی (مسؤول واحد تصویربرداری) تشکر کرد و مجلس تمام شد.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی حوزه هنری آذربایجان غربیwww.arturmia.ir)